خرید سنسور صنعتی
خرید انواع سنسور های صنعتی موجود در برق پارسه:
جهت خرید سنسور صنعتی از فروشگاه اینترنتی برق پارسه ابتدا لازم است به صورت مختصر با انواع آنها آشنا می شویم:
1.سنسور های القایی:این سنسور ها غیر تماسی هستند و در ابعاد و اندازه های مختلف به صورت مکعبی، کتابی و استوانه ای در قطر های 5mm, 8mm, 12mm,18mm,30mm با مکانیسم حساسیت نسبت به فلز بوده و دارای کاربرد فراوانی در صنایع می باشد.
2. سنسور های نوری: دارای گستره فراوانی از تنوع ساختار بوده و مکانیسم عمل آنها بر اساس پالس های نوری و دریافت آن توسط گیرنده نوری یا رفلکتور می باشد.
3. سنسور های خازنی: این سنسور ها، هم در ابعاد مختلف در برق پارسه موجود می باشد. ابعاد آنها دقیقا مشابه سنسور های القایی است. وجه تمایز سنسور های خازنی با القایی این است که سنسور های خازنی به تمام اجسام چه فلزی و چه غیر فلزی حساسیت نشان می دهند اما سنسور های القایی همانطور که گفته شد فقط به اجسام فلزی حساس هستند.
4. سنسور های دما: این حسگر ها در تیپ های K ,J, N , E , NTC , PT100 ,PT1000 موجود می باشند. هرکدام از این سنسور ها بنا به تیپی که دارند، گستره دمایی متفاوتی را حس میکنند و از نظر حساسیت و دقت متفاوت می باشند.
5. سنسور های اولتراسونیک: این قطعات بر پایه تولید پالس های مافوق صوت بوده و عملکردی مشابه سنسور های نوری دارند. با این تفاوت که اینها به جای پالس های نوری پالس های مافوق صوت را تولید و دریافت می کنند.
سنسور های القایی
سنسور های نوری یا چشمی
سنسور های خازنی
سنسور چیست؟
سنسور صنعتی یا حسگر ها قطعات الکترونیکی هستند که با تغییر پارامتر های فشار، دما و یا حرکت اجسام و یا شدت نور قطعات می توانند پالس های خروجی را به صورت دیجیتال و یا آنالوگ تولید کنند. بر این اساس عملکرد مورد لزوم را در سیستم های اتوماسیون صنعتی ایجاد نمایند.
بنابراین به طور خلاصه می توانیم بگوئیم که این قطعات مبدل پارامترهای فیزیکی به پالس های الکتریکی می باشند.
طبقه بندی سنسور ها
انواع سنسور صنعتی، براساس پارامتر های مختلف،نظیر کاربرد،دامنه عملکرد،میزان دقت، ساختار و ساختمان آنها و پارامتر های اندازه گیری، دسته بندی می گردند.
بر اساس خروجی سیگنال، این قطعات به دو دسته آنالوگ و دیجیتال تقسیم بندی می گردند. که هر کدام دامنه وسیعی از کاربردها در صنایع را دارا می باشند.
مثلا سنسور های خروجی آنالوگ اغلب پارامتر های فیزیکی مانند فشار، دما و سرعت را شامل می شوند و دارای خروجی متغیر ولتاژ و جریان می باشند. مثلا دارای خروجی 0تا20 میلی آمپر یا خروجی 0 تا 10 ولت هستند.
اما حسگرهای با خروجی دیجیتال، اغلب برای مشخص کردن داده های ۲حالتی on ,off کاربرد دارند. مانند حسگرهای نوری و القایی که خود دامنه وسیعی از این کالا را شامل می شود.
دسته بندی سنسور ها براساس نوع عملکرد
سنسور های صنعتی بر اساس عملکرد خود در دستگاها به گروه های جریانی، القایی ،حرارتی، نوری، مغناطیسی و خازنی تقسیم بندی می گردد.
سنسور های جریانی: میزان جریان مایعات و گازها را اندازه گیری می نمایند. همچنین با نمایش دادن آن توسط گیج ها موجبات تنظیم و تشخیص عیب ها، در دستگاه ها را مهیا می کنند.
سنسور های القایی: موقعیت و حرکت اجسام را بدون تماس فیزیکی مشخص می کند. این سنسور ها حساس به فلزات بوده و با تحریک رله ها و سیستم های اندازه گیری در مدارات کنترلی،فرمان لازم جهت عملکرد صحیح دستگاه را ارسال می نماید.
کاربرد های وسیع این سنسور ها در صنایع اتومبیل، مکانیک، مواد غذایی، خطوط بسته بندی مواد، کنترل حرکت، تشخیص دور موتور، پزشکی،راهنمای رانندگی و… می باشد.
سنسور های نوری: دارای گستره فراوانی از تنوع ساختار بوده و مکانیسم عمل آنها بر اساس پالس های نوری و دریافت آن توسط پیرنده یا رفلکتور می باشد.
سنسور های خازنی: این سنسور های هم در ابعاد مختلف در برق پارسه موجود می باشد. ابعاد آنها دقیقا مشابه سنسور های القایی است. وجه تمایز سنسور های نوری با القایی این است که سنسور های نوری به تمام اجسام چه فلزی و چه غیر فلزی حساسیت نشان می دهند اما سنسور های القایی همانطور که گفته شد فقط به اجسام فلزی حساس هستند.
- سنسور های دما: این حسگر ها در تیپ های K ,J, N , E , NTC , PT100 ,PT1000 موجود می باشند.
- سنسور های اولتراسونیک: این سنسور ها بر پایه تولید پالس های مافوق صوت بوده و عملکردی مشابه سنسور های نوری دارند. با این تفاوت که اینها به جای پالس های نوری پالس های مافوق صوت را تولید و دریافت می کنند. این سنسور ها هم غیر تماسی می باشند. اساس کار آنها، امواج صوتی است که دارای منبع انتقال صوت و یک گیرنده صوتی می باشد.
- همانند سنسور های نوری اگر جسمی در مسیر فرستند و گیرنده قرار بگیرد؛ سیگنال های صوتی به گیرنده نمی رسند و در نتیجه سنسور وجود جسم را تشخیص داده و گزارش می دهد. در این نوع سنسور ها در هر لحظه چندین امواج مافوق صوت ارسال می گردد، این امواج، بالای 20 کیلو هرتز بوده که بالاتر از حد شنوایی گوش انسان می باشد.
از سنسور هایی که فرکانس های در حد کیلو هرتزدارند، در تشخیص وجود اجسام در صنایع استفاده می شود و فرکانس های در حد مگاهرتز، در تجهیزات پیشرفته تری مثل پزشکی و سونوگرافی و غیره کاربرد دارند.
سنسور های القایی
مزایای استفاده از سنسور های القایی:
سنسور های القایی در موارد بسیاری جایگزین میکروسوئیچ ها و لیمیت سوئیچ ها هستند. اما نسبت به آنان مزیت های بیشتری دارند اعم از اینکه:
1.بدون برخورد فیزیکی تحریک می شوند: می دانیم که برخورد فیزیکی خود باعث استهلاک قطعه می شود و طول عمر مفید قطعات را کاهش می دهد. لذا در این دستگاه ها استفاده از سنسور ها بسیار مقرون به صرفه تر می باشد.
2. دقت بالا: باز به جهت سنس و تحریک غیر فیزیکی، و اینکه سنسور ها با کمترین تحریک از طرف قطعه،عمل کرده و با خروجی لحظه ای و دقت بالا باعث عملکرد دستگاه می شود.
3. عمر طولانی: ساختار فیزیکی و عملکردی این قطعات به گونه ای است که دارای طول عمر بالایی هستند، لذا در صنایع کاربرد زیادی دارند.
4. مقاومت بالا: سنسور ها درگستره وسیعی از شرایط محیطی هستند، شرایط محیطی شامل: رطوبت، دما، آلودگی،گرد و غبار و… قابلیت استفاده دارند.
5. نصب آسان: یکی دیگر از ویژگی های عملکردی سنسور، قابلیت نصب و تعویض راحت و آسان آنها در صنایع می باشد.
6. سرعت سوئیچینگ بالا: از دیگر ویژگی های بارز سنسور ها بالا بودن سرعت عملکرد آنها می باشد.
سنسور حرارتی
می دانیم که افزایش دمای مواد باعث افزایش انرژی جنبشی می شود. یعنی افزایش دما موجب جابه جایی بیشتر مولکول ها و اتم های ماده خواهد شد. این افزایش جابه جایی توسط حسگر های دما اندازه گیری می گردد و به ما اجازه سنجش خروجی مواد را می دهد.
همانطور که در قبل ذکر شد، این سنسورها می توانند دارای خروجی آنالوگ و خروجی دیجیتال باشند. که هر کدام از آنها میتوانند کارایی منحصر به فرد خود را در صنایع ایفا کنند. یکی از انواع سنسور های حرارتی که بیشترین و وسیع ترین کاربرد را در صنایع دارند، ترموکوپل ها هستند.
ترموکوپل ها
ترموکوپل ها دارای ۲ پیوند فلزی غیر متشابه هستند،که به هم جوش خورده اند. سیم های مثبت و منفی آنها به دستگاه های کنترلر دما، موجبات سنجش و تنظیم دمای دستگاه را صادر می کنند.
ترموکوپل ها براساس نوع فلزات بکار رفته در آنها گستره دمایی متنوعی را سنجش می کنند و به انواع مختلفی شامل تیپ: k ,j ,E ,U,T ,N تقسیم بندی می گردد.
در بین تیپ های مختلف ترموکوپل ها بیشترین گستردگی عملکرد را تیپ K دارد. نوع K از دو سیم با ۲ فلز نیکل کروم و نیکل آلومنیوم تشکیل می گردد که گستره دمایی بین 200-تا 1250 درجه را سنجش می نماید و رنگ سیم های آن قرمز (+) و آبی (-) می باشد.
سری j از دو فلز آهن وکنستانتانت تشکیل می شود و گستره دمایی (۰تا۷۶۰درجه) را سنجش می نماید، رنگ سیم های آن زرد (+) و آبی(-) می باشد.
نوع E که از ۲ فلز نیکل کروم و کنستانتانت تشکیل می شود و گستره دمایی آن (-۲۰۰تا۹۰۰درجه) را سنجش می نماید و رنگ سیم های آن قرمز(+) و آبی (-) می باشد.
سری U متشکل از ۲ فلز کوپر و نیکل کوپر می باشد و گستره دمایی(۰تا۱۴۵۰درجه) را سنجش می نماید و رنگ سیم های آن سفید(+)و آبی(-) است.
تیپ T متشکل از ۲ فلز کوپر و کنستانتانت است و گستره دمایی(۲۰۰-تا۳۵۰)را سنجش می نماید و رنگ سیم هایش سفید (+) و آبی (-) می باشد.
تیپ N از ۲ فلز نیکروسیل و نیسیل تشکیل شده و گستره دمایی(۰تا۱۲۵۰) را سنجش می نماید. رنگ سیم های آن نارنجی (+) و آبی (-) می باشد.
سنسور حرارتی RTD
نوع دیگری از سنسور های حرارتی، سنسورهای دمایی (RTD) هستند که نسبت به ترموکوپل ها هم دقت بیشتری دارند(۰/۱درجه سانتی گراد) و هم سرعت پاسخگویی بالاتری دارند.
دراین سنسورها از یک مقاومت متغیر استفاده می گردد که با تغییرات دمایی، تغییر خواهد کرد. یعنی براساس تغییر مقاومت خروجی آن می توان دمای مواد را اندازه گیری نمود.
از معروفترین سنسورهای(RTD)می توان،سنسورهای PT100, PT1000, NTC را نام برد.
مثلا PT100 در دمای ۰°_۱۰۰ اهم مقاومت دارد وبه ازای هر درجه که اضافه یاکم می شود، به مقدار ۰/۳۸۵ اهم به مقاومت آن افزوده یا کم می شود.
سنسور های نوری
سنسور های نوری به ۲گروه تقسیم می گردند: آنهایی که گیرنده و فرستنده روی خود سنسور باشند، که خود این سنسور هم می تواند به صورت بدون رفلکتور بوده و یا همراه رفلکتور باشد.
عملکرد از نوع بدون رفلکتور به این گونه است که فرستنده یک شعاع نوری را به صورت کامل و دائم از خود به سمت مقابل ارسال می کند و پس از برخورد به جسم، قسمتی از آن برگشته و توسط گیرنده شعاع نوری دریافت می گردد. بدین صورت جابه جایی اجسام مشخص می شود.
اما عملکرد نوع رفلکتوری به این صورت است که شعاع نوری از فرستنده ساطع می شود و پس از برخورد به رفلکتوری که در مقابل نصب شده است، باز می گردد.
این شعاع نوری توسط گیرنده که در بدنه همان سنسور قرار دارد،دریافت می گردد. حال اگر قطعه ای در مسیر باشد، بدین صورت مشخص می شود.
سنسورهای رفلکتوری دارای قابلیت برای تنظیم مسافت های طولانی تری نسبت به سنسور های نوری دسته اول می باشند.
سنسورهای نوری از نوع دوبل: در این سنسور ها، واحد فرستنده شعاع نوری روی یک حسگر و واحد گیرنده شعاع نوری روی حسگر دیگر که مکمل آن بوده و در مقابل سنسور اصلی نصب می گردد، قرار دارد.
عملکرد آن بدین صورت است که شعاع نوری ارسالی از واحد اصلی دائما به واحد مقابل می رسد. اگر هر عاملی باعث قطع این شعاع گردد، نشانگر جابه جایی و حرکت جسم بوده و سنسور خروجی می دهد و سیگنال مناسب را ارسال می کند. این حسگرها قابلیت عملکرد تا شعاع ۵۰ متری هم دارا می باشند.
سنسور های مغناطیسی
همان سنسور های آهنربایی می باشند که بیشتر روی جک های پنوماتیک و هیدرولیک نصب می شوند. آنها برای تشخیص موقعیت قطعه با سنسور به کار گیری می شود.
این سنسور ها هم، از نوع غیر تماسی بوده و براساس میدان مغناطیسی اطراف خود، کار میکنند. یعنی عملکرد آنان بسته به حضور یک آهنربا می باشد. بطوریکه فاصله دید آن به قدرت آهنربای مختص آن بستگی دارد.
از عمده ترین انواع این سنسور ها می توان سنسور های جک را نام برد؛ که روی شیار جک های پنوماتیک و هیدرولیک نصب می گردند و در واقع به جک ها فرمان می دهند.
این سنسور ها از نظر ساختاری در اندازه های مختلف موجود می باشند. که برخی از آنان سیم دار و برخی دیگر سوکتی هستند.
از انواع سیم دار آنها برخی به صورت دوسیم تولید شده که تغذیه آنان AC/DC بوده و برخی هم سه سیم، که دارای تغذیه DC می باشند.
سنسور های خازنی
این سنسور ها هم بدون تماس عمل می کنند و برای تشخیص همگی اجسام،چه فلزی و چه غیر فلزی استفاده می شود. موارد کاربرد این قطعه هم مانند سایر سنسور ها می باشد.
ولیکن امتیاز حسگر های خازنی نسبت به باقی سنسور ها،حساسیت آنها نسبت به همه مواد شامل فلز و غیر فلز پارچه،کاغذ،و…می باشد.